Grønningen 25
1270 København K
Tlf. 33 63 09 00
Fax 33 63 09 29

15. maj 2013

Dansk vandeventyr går sammen med rumfartsfirma

Aquaporin A/S og Danish Aerospace Company ApS har i dag dannet et nyt lovende Joint Venture selskab inden for rumsektoren under navnet Aquaporin Space Alliance (ASA). Det nye selskab vil udnytte og videreudvikle Aquaporin Inside™ teknologien til rumapplikationer til brug for europæiske og amerikanske rumfartsfirmaer og -organisationer såsom ESA og NASA.

Aquaporin Inside™ membraner har et stort potentiale inden for det europæiske og amerikanske rumprogram - primært til bemandede rummissioner i ESA og NASA, samt i den nye og voksende private kommercielle rumfartsindustri i USA. Membranerne bruger aquaporinmolekyler til transport af vand igennem en membran. Aquaporiner er naturens eget vandfilter og fremmer en hurtig og yderst selektiv vandtransport i naturen. Den fysiologiske betydning af aquaporin i mennesket er måske mest iøjnefaldende i nyrerne, hvor omkring 150-200 liter vand genbruges fra den primære urin hver dag. Eksempler på mulige forretningsområder for Aquaporin Inside™ membraner inden for rumfart er: Drikkevand i rumdragter, rumkapsler og på rumstationer, rent teknisk vand til specifikke anvendelser som fx. køling af rumdragter og rumfartøjernes systemer, vand til fugtstyring, batterier og andre tekniske applikationer, samt vandrensning af lokale vandkilder på fremmede himmellegemer under bemandede missioner hertil, fx. Mars eller asteroider.

"Vand og motion er absolut afgørende for at holde astronauter i live og i god form under rumrejser. Med kombinationen af Aquaporins banebrydende Aquaporin Inside™ membran-teknologi og Danish Aerospace Companys omfattende rum knowhow og motionsteknologi er Aquaporin Space Alliance klar til at tilbyde rumindustrien radikale nye løsninger, som kan holde astronauter på fremtidige bemandede missioner til asteroider og Mars sunde hele vejen", siger Thomas AE Andersen, Administrerende Direktør for ASA. Aquaporin besidder spidskompetencer og har sikret sig patenter inden for aquaporinmembraner og er i øjeblikket i færd med at forbedre og øge produktionskapaciteten som forberedelse til kommercielt salg af deres membraner ved udgangen af 2013. Gennem det seneste år har virksomheden leveret testmembraner til udvalgte industrielle samarbejdspartnere - blandt andre NASA. Dansk Aerospace Selskabet besidder nøgleekspertise inden for implementering af avanceret teknologi i rumprojekter og har gjort det med succes i 25 år. Ved at kombinere ekspertisen fra de to selskaber, forbedres mulighederne for en kommerciel succes kraftigt. Aquaporin Space Alliance vil have eneretten til udnyttelse af denne patenterede teknologi i rummet i både Europa og USA. Eksperter fra begge stiftende firmaer vil arbejde sammen omkring ny produktudvikling for yderligere at forbedre og udvide anvendelsesområdet for membranerne.

For yderligere information:

CEO Thomas A. E. Andersen, ASA, Tlf. +45 40 29 41 62

Om virksomhederne,

www.aquaporin.dk

Aquaporin A/S er et globalt cleantech-firma beliggende i København. Aquaporin er dedikeret til at revolutionere vandrensningen ved hjælp af industriel biotek. Målet er at udvikle Aquaporin Inside™ teknologien, der ved at genbruge naturens egen metode, kan adskille og rense vand fra alle andre stoffer.

www.danishaerospace.com

Danish Aerospace Company ApS (tidligere Damec Research ApS) er et rumfirma, der opererer primært inden for avanceret medicinsk instrumentering og andre tekniske rumområder. Virksomheden er beliggende i Odense, Danmark.

M. Goldschmidt koncernen, ejet af Mikael Goldschmidt, er eneejer af Danish Aerospace Company og har den primære andel i Aquaporin A/S. M. Goldschmidt koncernen blev grundlagt i 1979 af Mikael Goldschmidt og investerer i tre segmenter: Ejendomme, værdipapirer, og virksomheder. M. Goldschmidt koncernen har mere end 1.350 ansatte, en omsætning på 1,6 mia kroner og en egenkapital på mere end 2 mia kroner.

Øvrige nyheder

Tilbage til oversigt