Grønningen 25
1270 København K
Tlf. 33 63 09 00
Fax 33 63 09 29

15. august 2014

M. Goldschmidt koncernen's datterselskab, Danish Aerospace Company ApS, ankommer til Den International Rumstation

75 kilo medicinsk udstyr fra Danish Aerospace Company ApS ankommer til rumstationen
Odense, 12. august 2014


rum 2

I dag, tirsdag den 12. august, ankommer det europæiske ATV-5 transportfartøj til Den Internationale Rumstation med forsyninger og udstyr til rumstationens seks beboere.

Blandt udstyret i ATV-fartøjet er 75 kilo medicinsk udstyr fra det dansk rumfirma, Danish Aerospace Company (DAC). Blandt de 75 kilo befinder der sig et lungefysiologisk måleinstrument. Det skal bruges til de forsatte undersøgelser af astronauternes kondition, når de opholder sig seks måneder i rummet af gangen. Endvidere vil det også blive brugt til undersøgelser af den menneskelig fysiologi, hvilket giver os ny viden om menneskekroppen, som kan bruges i sygdomsbehandlingen på Jorden.

Om bord på ATV-5 fartøjet, med navnet Georges Lemaître, findes også syv specialbyggede gasflasker fra Danish Aerospace Company. Flaskerne er baseret på AGA-Lindes kommercielle ECOCYL letvægtsspecialgasflasker. Flaskerne fra AGA er modificerede af DAC til brug i rummet med en speciel indpakning og de ekstra sikkerhedsfeatures som kræves for at flyve dem i rummet.

Gasflaskerne skal benyttes sammen med yderligere udstyr fra DAC, som sendes op senere, til et videnskabeligt ESA-forsøg i rumstationens luftsluse i starten af 2015. Forsøget har til formål at finde de bedste atmosfæreforhold til kommende baser på Månen og Mars, samt at give et større indblik i lungernes funktion.

rum 1

Oppe på 3 ton fra Danmark

Med den seneste opsendelse af ATV-5 er det blevet til mere end 3 ton udstyr, som Danish Aerospace Company gennem årene har sendt op i rummet, både til Den Internationale Rumstation, russernes nu skrinlagte rumstation Mir, samtlige af NASA’s rumfærger samt ESA's Spacelab.

Danish Aerospace Company er desuden udpeget til at være ESA's Facility Support Center. Det betyder, at firmaet konstant er online med måleudstyret og overvåger en lang række medicinske forsøg fra Jorden, mens de foregår. Det sker fra kontrolrummet ”Mission Control Odense”, hvorfra de ansatte modtager live-billeder og via live-forbindelse kommunikerer med eksempelvis NASA og astronauterne på Den Internationale Rumstation, hvor træningsprogrammet og de videnskabelige forsøg følges nøje.

For yderligere information

Administrerende direktør
Thomas A. E. Andersen,
Telefon 40 29 41 62.

Besøg www.danishaerospace.com

Danish Aerospace Company ApS er et rumfirma, der opererer primært inden for avanceret rummedicinsk instrumentering og andre tekniske rumområder. Virksomheden er beliggende i Odense, Danmark og er et fuldt ejet datterselskab i M. Goldschmidt koncernen, ejet af Mikael Goldschmidt.

Øvrige nyheder

Tilbage til oversigt