Grønningen 25
1270 København K
Tlf. 33 63 09 00
Fax 33 63 09 29

28. april 2015

Danish Aerospace Company ApS er udvalgt til at udvikle og bygge Space Exoskeleton System for ESA

Danish Aerospace Company (DAC) er blevet valgt af ESA (European Space Agency) til at udvikle, producere og teste flight udstyret til det nye Space Exoskeleton System. Systemet skal bruges til teknologiske eksperimenter på den internationale rumstation (ISS).

DAC har vundet kontrakten om udvikling og konstruktion af Space Exoskeleton Systemet hos den europæiske rumfartsorganisaiton ESA. DAC er hovedleverandør i det konsortium, som også inkludere Space Applications Services NV/SA fra Zaventem i Belgien.

Det oprindelige design af Space Exoskeleton Systemet er udviklet af ESA’s Telerobotics & Haptics La-boratory hos ESTEC (European Space Research and Technology Centre) i Holland og er siden overdraget til konsortiet. DAC og Space Applications Services vil, i tæt samarbejde med the Telerobotics & Haptics Laboratory, færdiggøre designet, fremstille det, hvorefter det afprøves inden det endelige flight udstyr leveres til ESA.

Space Exoskeleton Systemet

Exoskeleton systemet er et udstyr som besætningen på ISS skal bruge som det primære feedbackinterface til at udføre direkte kontrolopgaver af forskellige robotsystemer enten i rummet eller på Jorden. Exoskeleton subsystemet er et højt integreret mekanisk subsystem, som består af en robotarm, en gribehånd til at kontrollere fastholdelseskraften, og et integreret styresystem i en rygsæk. Systemets overordnede koncept er udviklet af ESA.

Exoskeleton robotarmen er, sammen med selve den mekaniske og elektroniske konstruktion, det faktiske mekatroniske haptiske udstyr. Det indeholder taktil feedback teknologi, som efterligner fornem-melsen af berøring ved at brug af kraft, vibration og bevægelse for brugeren.

Mange års erfaring indenfor rumteknologi

Tilsammen har konsortiet bestående af DAC & Space Applications Services stor ekspertise indenfor robotter, design, udvikling og produktion af udstyr til bemannede rumfartøjer og er derfor den ideelle samarbejdspartner for ESA’s Telerobotics & Haptics Laboratory.

DAC har til dato fået opsendt mere end 3 tons rumudstyr med på de fleste af verdens bemandede og ubemannede rumfartøjer. DAC arbejder sideløbende med forskelligt medicinsk udstyr på ISS for ESA og har også udviklet cykelergometre til NASA. Disse er blevet benyttet på alle rumfærger siden 1993, på den russiske rumstation Mir og de benyttes stadig næsten dagligt på ISS.

”Med den nye kontrakt og udviklingen af Space Exoskeleton Systemet rykker vi, sammen med Space Applications Services og European Space Agency, ind på et nyt, lovende marked. Et marked hvor vi virkelig får mulighed for at udnytte vores store ekspertise og erfaring fra udvikling af hardware til be-mandede rumfartøjer” siger Danish Aerospace Companys ApS’ direktør Thomas A. E. Andersen.

Besætning i rummet skal fjernstyre robotter på jorden

Projektet løber i 22 måneder og vil ende med leverance af Space Exoskeleton flight hardware til ESA, som vil opsende udstyret til ISS. Ombord på rumstationen skal systemet benyttes til flere forskellige teknologiske eksperimenter. Blandt andet vil eksperimenterne vise bilateral kontrol med robotter på jorden.

I et af de planlagte eksperimenter med det nye system, skal et besætningsmedlem på ISS fjernstyre en redundant letvægtsrobot på Jorden for at muliggøre afprøvning af monteringsopgaver. Den fjernstyrede robot vil blive placeret på ESA’s Telerobotics & Haptics Laboratory.

For yderligere information

CEO Thomas A. E. Andersen,
Telefon +45 40 29 41 62.

Danish Aerospace Company ApS er virksomhed, som arbejder med rumteknologi – specielt med avancerede medicinske instrumenter men også andre felter indenfor rumteknologi. Virksomheden er beliggende i Odense og er et datterselskab i M. Goldschmidt Gruppen, ejet af Mikael Goldschmidt.

Øvrige nyheder

Tilbage til oversigt